SINGLE POST

gu energy gel

Alergatorii au nevoie sa evolueze

GU Energy a sustinut mereu antrenamentele sau cursele sportivilor, intr-un mod responsabil. Desi GU Stash Your Tour* nu mai este un program activ, GUstaEnergia.ro** incurajeaza toti utilizatorii sa diminueze impactul gunoaielor in competitii printr-un control si utilizare responsabila.
Urmatorul eseu este scris de catre Frank Lilley (U.S.A), un alergator veteran, un organizator de competitii, coordonator de voluntari si antrenor.

Alergatorii au nevoie sa evolueze…
Sunt un alergator montan din anul 1974 si in acele zile cand am inceput nu mai vazusem alti alergatori in zona mea. Atunci cand ma vedeau excursionistii erau surprinsi ca pe traseele lor eu alergam. In timpul acelor zile de alergare vedeam gunoaie pe ceva trasee scurte langa locurile de parcare dar in zonele mai izolate rar vedeam gunoaie, poate cu exceptia locurilor populate de turisti. Ideea este ca, daca la inceput vedeam mai multe gunoaie ale turistilor si ale pescarilor, cu timpul vedeam tot mai multe gunoaie lasate de alergatori. Si anume, pachete goale de geluri si varfurile pachetelor de gel ce au lasat urme in intreaga tara si acest lucru trebuia sa inceteze. Parcul unde alerg eu este destul de mic si am putut usor sa-l curatam dupa antrenamente sau dupa competitiile de alergare.
Dar unele dintre parcurile nationale si de stat mai mari au trasee imense care sunt destul de greu de mentinut curate, in intregime.
La un moment dat oficialii parcurilor vor incepe sa observe problema gunoaielor si apoi accesul la traseele de alergare si permisele vor deveni mai greu de obtinut pentru organizatorii de competitii. Nimeni nu castiga!
Evident, aceasta este o problema umana. Sigur, exista si lucruri pe care producatorii de energizante si minerale pot sa le faca pentru a ajuta. De exemplu, ei pot face pachetele de gel mai ecologice. Ei pot sa faca pachetele de gel cu un alt design astfel incat parte de sus a ambalajului sa ramana intacta. Dar esenta problemei este o problema umana…alergatorii.

Oameni buni, daca puteti duce un pachet de gel plin, puteti sa-l duceti si gol. Este atat de simplu! Fiti atenti cu varfurile atunci cand incercati sa le rupeti! Daca nu ati rupe complet partea de sus a pachetului de gel, atunci usor il puteti rula si sa-l depozitati intr-un buzunar cu fermoar, ca mai apoi sa-l aruncati la un cos de gunoi.
Si chiar daca se intampla sa-l rupeti complet, nu-l aruncati. Chiar daca se intampla sa-l scapi…considera chestia asta o sanctiune a cursei si intoarcete si ridica-l.

Organizatorii de competitii au un rol important aici. Noi suntem cei care dorim permise speciale de acces. Noi suntem cei care aducem impreuna o concetratie de alergatori pentru competitiile noastre. Trebuie sa ne asiguram ca atunci cand plecam din parc (padure sau zona montana), traseele pe care le-am folosit sa fie mai curate decat cum le-am gasit.

Dar aceasta problema a gunoaielor, nu este doar o problema care apare la competitii…este, de asemenea, o problema intalnita zi de zi, deoarece apar tot mai multi alergatori.
Am o idee pentru alergatori…la fiecare a treia cursa de antrenament ia cu tine o punga alimentara de plastic si strange orice gunoi care il vezi. Sau mai bine, daca sunteti membru al unui club de alergatori, organizeaza impreuna cu administratorii unei arii protejate periodic un eveniment de club pentru curatarea traseelor de alergare din zona respectiva.

Mai bine sa aratam conducerii ariilor protejate si nu numai, ca alergatorii sunt o solutie la aceasta problema, decat o problema in sine.

Frank Lilley!

*GU Stash Your Tour – era programul inceput de catre GU Energy in 1997 prin care la returnarea a 50 de ambalaje erai recompensat cu 5 geluri GU Energy.
**GUstaEnergia.ro – iti ofera un gel GU Energy gratuit in momentul in care returnezi 10 ambalaje goale de la orice produs GU Energy.