SINGLE POST

Paula Todoran – Jocurile Olimpice din Brazilia (interviu)

Primăvara a coborât şi peste oraşul de la poalele Mesesului, aşa că am facut o scurtă deplasare până la Zalau pentru a o vedea in plină acţiune pe Paula Todoran, care în acest an reprezintă Romania la Jocurile Olimpice din Brazilia.

 

De la ce vârstă ai îmbrăţişat această pasiune pentru sport şi ai început să alergi?

La 12 ani am avut prima întâlnire adevarată cu atletismul. Am alergat la un cros în Zalău, am alergat bine şi am fost imediat observată şi selectată la clasele cu program sportiv. De atunci, alerg mereu. Alerg cu bucurie şi cu dorinţa de a fi tot mai bună.

Care au fost principalii tăi susţinători în cariera profesională?

Din momentul selecţiei şi până în ziua de azi, domnul profesor Seisanu Mirel a fost cel care mi-a îndrumat paşii, care m-a învăţat ABC-ul atletismului, dar şi marile secrete ale performanţei, mi-a modelat personalitatea, mi-a motivat voinţa şi ambiţia şi care a „alergatˮ alături de mine în toate zilele de antrenament şi în toate competiţiile celor 18 ani de când practic atletismul. Sprijinul cel mai mare mi l-a oferit tot dânsul, dar nu pot să nu amintesc susţinerea esenţială a LPS, a CSM Zalău şi a Primăriei Municipiului Zalău.

Ai obţinut titlul de campioană naţională la maratonul din cadrul Campionatului de Atletism. În ce măsură eşti mulţumită de performanţele tale de până acum?

Am multe titluri de campioană naţională a României în diferite probe. Sunt mulţumită de performanţele de loc realizate în cadrul Campionatelor României, dar cred că dacă nu aş fi avut de-a lungul acestei perioade multe accidentări, aş fi realizat performanţe internaţionale, notabile.

 

paula-todoran-jeleuri-gu-energy
 

De câte ore ai nevoie pentru antrenamente astfel încât să te califici pe primele locuri?

De ani buni fac 11-12 antrenamente, de aproape două ore în fiecare săptămână. Pentru a fi în elita atletismului românesc trebuie să pregăteşti un concurs de obiectiv timp de câteva luni, uneori chiar de un an.

Care este competiţia care şi-a pus cel mai mult amprenta asupra ta?

Cred că ar fi Campionatul European de Tineret din 2007 la care m-am clasat pe locul patru în proba de 10.000 m. Atunci am simţit şi am înţeles că prin munca şi perseverenţă poţi ajunge în fruntea alergătoarelor de cursă lungă din Europa. Acel lucru mi-a dat imboldul necesar de a rămâne în topul european.

Ce consideri mai important, timpul obţinut sau poziţia în clasament?

Depinde … de concurs. Uneori te mulţumeşti cu un loc în frunte, fără să îţi pese de timpul realizat. Alteori ai o mulţumire deplină pentru timpul obţinut, indiferent pe ce loc te clasezi. Combinaţia celor două variante ar fi perfectă, dar nu o poţi realiza decât în condiţiile unei stări de sănătate perfecte şi a unei forme sportive de zile mari.

Care crezi că sunt principalele trăsături pe care trebuie să le aibă un sportiv pentru a ajunge la astfel de performanţe?

Un pic de talent, seriozitate, ambiţie dublată de o voinţă de fier, calităţi psihice deosebite, o viaţă sportivă şi, mai ales, un profesor/antrenor bun, care să ştie să valorifice toate trăsăturile amintite mai sus.

paula-todoran-gu-gel-gusta-energia

Ai avut numeroase concursuri în diferite ţări, ce apreciezi cel mai mult la astfel de competiţii la care ai ocazia să participi?

În primul rând, organizarea impecabilă, modul în care se implică întreaga comunitate locală, dăruirea voluntarilor, atmosfera stimulativă.

Ai un sportiv pe care îl consideri modelul tău?

Nu…dar o combinaţie între Constantina Dita, Lidia Simon şi Gabriela Szabo. De la toate am luat câte ceva bun, ceva ce se potriveşte felului meu de a fi şi de a face sport de performanţă.
Care sunt principalele obiective pe care ţi le-ai propus pentru următoarea perioadă competiţională?

O clasare în primele 12 locuri la Cupa Europei la 10.000 m şi o cursă de record personal la JO Rio.

În afară de sport, ce pasiuni mai ai?

Pasiunea de a fi profesor, de a fi tot mai bună în profesie cu fiecare zi care trece, de a mă dărui copiilor, de a mă perfecţiona în specialitate, iar la finalul fiecărei zile – muzica. Multă muzică bună care să-mi alunge oboseala şi să-mi pregătească psihicul pentru ziua care urmează.

paula-todoran-rio-gu-energy-gel

Ce aromă iţi place de la gelurile GU Energy?

Îmi plac mai multe arome, dar preferata mea este cea de fructe de pădure. Si jeleurile energizante sunt delicioase, simt ca imi oferă ceea ce am nevoie pentru pregătirea mea.

(Interviu realizat de catre Cristina Chiş)