Tudor Sofron

  • slide0
  • slide1

Descriere

Un interviu cu Tudor Sofron.


Project details

  • Category : Sportivii GU,

1. Ce te-a motivat să te apuci de alergat: dorinţa de a te menţine în formă, de a-ţi întări musculatura sau pasiunea pentru sport în general?
M-am apucat de sport ca să slăbesc, fiindcă aveam într-o perioadă 95 de kg. M-am hotărât să fac mult sport, am început să alerg, pe urmă m-am apucat de bicicletă şi înot. Am reuşit să ajung la kilogramele pe care mi le-am propus, dar, în acelaşi timp, făceam mult sport din pasiune şi am început să particip la concursuri sportive.
La început alergam prin parc câte 400 de m şi mă simţeam foarte obosit. Pe urmă am ajuns să alerg câte 10-20 de mii de metri..iar acum reuşesc să parcurg distanţe lungi la maratoanele si la triatloanele la care particip de câţiva ani.

2. Care este cel mai bun timp realizat până acum la o competiţie de triatlon/ maraton?
Cel mai bun timp pe care am reuşit să îl obţin la un triatlon, sau iroman cum îmi place mie să îi spun, a fost de 10 ore şi un minut. Iniţial mă aşteptam la un timp între 10 ore- 10 ore şi 20 de minute, fiind conştient de pregătirea pe care am avut-o şi de experienţele anterioare, însă am reuşit să obţin un timp mai bun de cât mă aşteptam.

3. Care sunt sentimentele pe care un sportiv le trăieşte după o asemenea performanţă?
Sincer îţi spun, eu nici nu mă bucur nespus de mult, nici nu mă simt dezămăgit după ce termin un triatlon, indiferent de rezultatele pe care le obţin. Sportul este un lucru relativ din punctul de vedere al duratei şi al intensităţii. Se pot schimba multe lucruri în timpul unei competiţii, chiar dacă ai pornit cu anumite principii, poţi să ai o zi bună sau una mai proastă…Bineînţeles că mă bucur atunci când reuşesc tot ceea ce mi-am propus, trăiesc bucuria pe moment şi mă gândesc deja la următorul maraton (râde ).

4. În ce constă pregătirea unui sportiv?
În primul rând trebuie să aibă un program bine stabilit, fie că îi este format de către un antrenor, fie că şi l-a stabilit el însuşi, dar trebuie să fie meticulos şi să îl respecte. De exemplu, eu îmi fac singur programul, fiindcă în ţară nu prea există specialişti în domeniu care să mă îndrume, aşa că îmi place să am propriul meu program după ideea şi formula pe care mi-am dezvoltat-o pe parcursul unor săptămâni.

5. Câte ore pe săptămână aloci antrenamentului?
Încerc să mă antrenez câte 14 ore pe săptămână, în medie fac cam două ore pe zi de sport. De obicei, mă culc la ora 10-11 seara şi mă trezesc la 6 dimineaţa. Îmi incep ziua cu mişcare pe bicicletă timp de 1 oră şi jumătate ca să încep ziua în forţă, iar după-masa alerg 12 km prin parc. Spre seară mă relaxez la bazinul de înot unde parcurg o distanţă de 1000-1500 de m. Nu am zilnic acest program, dar încerc să menţin un echilibru.

6. Care este echipamentul ideal pe care un sportiv care doreşte să participe la un triatlon/maraton trebuie să îl deţină?
Nu este nevoie de un echipament special sau ceva deosebit. Trebuie să se asigure că deţine o bicicletă în stare bună de funcţionare şi un costum din două piese. Bineînţeles că ar fi ideal ca un sportiv care participă la un triatlon să aibă un echipament specific, însă este foarte costisitor.

7. În cele peste 30 de concursuri şi competiţii la care ai luat parte în ultimii ani, care este cea mai mare realizarea a ta?
Competiţia pe care am câştigat-o în urmă cu trei ani la un iroman, în Austria, unde am parcurs o distanţă lungă în 11 ore şi 40 de minute. Mi-am dat seama de potenţialul meu şi m-am bucurat că am reuşit să obţin ceea ce mi-am propus.

8. Care sunt diferenţele între competiţiile organizate în ţară şi cele de afară?
Ca de la cer la pâmânt: magnitudinea evenimentului. În alte ţări participă la un astfel de eveniment sute de participanţi, iar la noi, din păcate, se adună foarte puţini participanţi, poate numărul acestora este de ordinul zecilor. De exemplu, în alte ţări participanţii primesc în cadrul acestor evenimente diverse cadouri: tricouri de calitate, accesorii personalizate sau diverse piese de firmă. Nu pot să spun că sunt importante, dar îi motivează pe partipanţi să se înscrie în număr cât mai mare. În plus, atmosfera şi satisfacţia nu mai este aceeaşi, tocmai de aceea prefer să particip la competiţii în străinătate.

9. Care a fost cea mai mare taxă de participare pe care ai plătit-o pentru a reuşi să participi în cadrul unei competiţii? Consideri că a meritat efortul financiar?
Aoleoo (râde)….450 de euro. Mi-am dorit să particip foarte mult la acest eveniment , fiind un ironam branding organizat de Asociaţia Iroman , la Veneţia, că să pot observa modul de organizare a unui triatlon de o asemenea avengură din punct de vedere logistic, al desfăşurării, al numărului de participanţi. Da, consider că a meritat investiţia, fiindcă am avut parte în acelaşi timp şi de o excursie pe măsură. De multe ori renunţ la o excursie all inclusive, care mă costă câteva sute de euro, pentru a-mi plăti taxa de participare la o competiţie în străinătate şi mă bucur în acelaşi timp şi de vacanţa şi fac şi ceea ce îmi place. În modul acesta le îmbin pe amândouă.

10. În ultimii cinci/şase ani de când ai început să alergi şi să participi constant la competiţii ce schimbări ai observat la nivelul metabolismului tău?
Mănânc mai mult. Nu pot să spun că am observat schimbări foarte mari. Într-adevăr mă simt mult mai bine acum, mai ales după ce am reuşit să slăbesc, dar nu am observat schimbări spectaculoase.

11. În ce măsură ţi-ai schimbat regimul alimentar în ultimii ani?
Mi-am stabilit un regim alimentar regulat, am renunţat la băuturi carbogazoase, în special la Cola , la dulciuri şi la alimentele prăjite. Pot să spun că mănânc orice îmi place, chiar şi dulciuri atunci când îmi este poftă, dar nu în exces.

12. Te numeri printre primii sportivi care au avut ocazia de a încerca produse de nutriţie de la GU Energy. Ce ţi-a plăcut cel mai mult la aceste produse în comparaţie cu alte branduri?
Îmi plac că au un ambalaj foarte rezistent, le pot purta oriunde cu mine şi sunt gustoase. Mi-au fost recomandate de către un prieten, eu pe vremea aceea consumam alte produse, fiindcă nu se găseau la noi în ţară aşa de uşor. Le-am încercat şi mi-am dat seama că au o aromă foarte bună.

13. Care este aroma ta preferată?
Cea de ciocolată. Însă eu fiind un mare consumator de cafea, îmi plac şi produsele de la GU Energy cu aromă de cappucino fiindcă au un gust asemănător cu cea a cafelei.

14. Cum reuşeşti să îmbini actualul tău loc de muncă în domeniul IT cu sportul de performanţă?
În primul rând, nu pot să spun că practic un sport de performanţă fiindcă nu câştig din acest sport, ci fac doar ceea ce îmi place. Probabil fac mai mult sport decât un om obişnuit şi mă antrenez mai mult, dar nu am ajuns la un nivel atât de înalt încât să obţin sume frumoase din acest sport. În momentul de faţă lucrez la nişte proiecte în domeniul IT, dar îmi fac timp dimineaţa şi seara de câteva minute de sport si astfel le îmbin pe amândouă.

15. La ce competiţii ţi-ai propus să participi în decursul acestui an?
Voi participa la un iroman organizat în Veneţia, în 5 iunie. Peste câteva luni probabil voi participa şi la noi în ţară la un iroman organizat în Oradea şi mi-am propus să particip şi în acest an la triatlonul pe distanţă lungă, din Austria, la care particip de trei ani consecutivi. Îmi place foarte mult organizarea de acolo, mi-am făcut noi prieteni şi sunt deja client fidel la hotelul din apropierea locaţiei respective. Îmi doresc să ajung acolo şi în acest an.

(Interviu realizat de catre Cristina Chiş)

Lasa un comentariu